9 Mart 2017 Perşembe

TOPOĞRAFYALAR

TOPOĞRAFYALAR


Topoğrafya:Yeryüzünün görünen yüzey şekilleri.Yeryüzü biçimlerinin bir kağıt üzerine bütün özellikleriyle çizilmesi işidir.

Başlıca Topoğrafya çeşitleri:


1.Buzul topoğrafyaları:Buzulların oluşumları ve hareketleri sırasında oluşturdukları şekilleri kısaca buzulun etkisi ile meydana gelen aşınım ve birikim şekillerini ifade eder.Bşlıca buzul şekilleri: Hörgüç kaya-Buzul vadiler-Sirkler-Morenler-Kamesler'dir.


 HÖRGÜÇ KAYA


2.Kıyı topoğrafyaları:Yeryüzünde geniş alanlar kaplayan okyanus - deniz ve göl kıyılarında görülen şekilleri aşınım ve birikim şekillerini ifade eder.Başlıca kıyı şekilleri:Falez-Asılı vadi-Plaj-Delta-Kıyı okları-Tombolo-Boyuna kıyılar-Enine kıyılar-Ria kıyıları-Dalmaçya kıyıları-Haliçli kıyılar-Fiyort kıyısı ve Limanlı kıyılardir.

KIYI OKU


3.Volkan topoğrafyaları:Başlıca volkanik şekilleri ifade eder.Bunlar : Volkan konileri-Kraterler-Kalderalar-Maarlar-Peri bacaları-Dietremanlar ve yastıl lavlardır.


YASTIK LAVLAR


4.Nemli topoğrafyalar:Suya doygun alanların lokasyonlarının ve boyutlarının ifade edilmesi için kullanılır. mesela muğlada çok yağış olduğunda su direk yeraltına geçer ve yer altından akar karstik alan olduğu için.

5.Kurak topoğrafyalar:Kuraklık sonucu oluşan şekilleri ifade eder. Başlıca şekiller:Mantar kayalar-Kumullar.


mantarkaya türkiye ile ilgili görsel sonucuMANTAR KAYA


Bu Konudan şu öğrenme çıktılarını buldum:

1.Topoğrafya nedir?
2.Buzul topoğrafyalar nasıl oluşur? örnek ?
3.Kıyı topoğrafyalar nasıl oluşur?örnek?
4.Volkanik topoğrafyalar nasıl oluşur?örnek?
5.Topoğrafyanın amacı nedir?



EKOSİSTEM NEDİR?


Ekosistem:Belli bir alanda yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halinde bulunan canlılar ve bunların cansız öğelerinden oluşan doğal yapılara denir.Ekosistem canlı ve cansız iki öğeden oluşur.Canlı öğeler üreticiler tüketiciler ve ayrıştırıcılardır.Cansız öğeler ise organik ve inorganik maddeler ile fiziksel koşullardır.Ekosistemdeki her canlı türü çevre koşullarından etkilenir ve kendi yaşam faaliyetleriyle bulunduğu tabiatın koşullarını etkiler değişikliğe uğratır.İnsan canlı bir varlık olarak kendisinin neden olduğu değişiklikler başka canlılara olduğu gibi kendisinide etkilemektedir.



COĞRAFYADA EĞİM BAKI YÜKSELTİ DOĞRULTU


Eğim:İki nokta arasındaki yatay mesafenin yükselti farkına oranına denir.


Bakı:Bir dağ yamacının güneş ışınlarını alma durumuna göre konumu.Bir dağ yamacının baktığı yön.


Yükselti:Bir noktanın deniz seviyesinden yüksekliğini ifade eder.


Doğrultu:Dünya üzerindeki yer ve varlıkların konumunu tanımlamakta kullanılan dünyanın kutupları temel alınarak oluşturulmuş terimdir.



Dünyanın en yüksek dağı Hawai deki MAUNA KEA'dır.Deniz seviyesinden ölçülmeye başlandığında 4.206 ve su altında kalan bölümünüde eklersek 10.200 gibi bir yüksekliğe ulaşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder