
Moeraki Kayaları(Yeni Zelanda):Aslında okyanus tabanında oluşmuş olan bu dev kayaların yaşı binlerce yılı buluyor.Kayaların bazılarında balık yumurtaları ve bitki kalıntılarının fosilleri bile görülmekte.Sahile nasıl vardığını soracak olursanız erozyon ve deniz çekilmesiyle beraber taşınmış durumda.Aslında bu durum küresel iklimin gidişatının ne kadar kötü olduğunun da bir göstergesidir.

Kayan taşlar(Ölüm Vadisi Amerika/kaliforniye:Bu kayalar gerçekten hareket etmektedir.Bilim adamları buna hiç bir mantıklı açıklama getiremesede ortada kendiliğinden hareket eden kayalar mevcut.Yapılan bir inceleme sonucu kayalardan birinin 224 metre taşındığı tespit edilmiş.Daha sonraki araştırmalardada bu vadinin 1940 yılından bu yana araştırma konusu olmuştur.

Tuhaf Tepeler(Nmbung Milli Parkı-Batı Avusturalya):Bu kayalar doğal olmakla beraber aslında değişik bir kayaç türüdür.Sayısı yüzlerce olan bu kayaçlar doğal kireç ve midye kabukları içermekte 25 ile 30 bin yıl arası yaşı hesaplanan bu kayaçların içlerinde bir çok deniz canlılarının fosilleride bulunmakta.

Krater Gölü(Oregon-ABD):Jeologların kesinlikle en muhteşem krater diye tarif edeceği yerdir.Mazama dağının yıkılması sonucu ortaya çıkan bu krater gölünün yaşı 150 yıldır.Yılın belli aylarında dağcıların ve doğaseverlerin ziyaret edebildiği mekanlardan biridir.Şüphesiz dünyanın sahip olduğu en muazzam güzellikte krater gölüdür.Fakat yine de altında bir yerde hala magma mevcuttur.

Fil Kayası(Ateş Vadisi Eyalet Parkı-ABD):Tamamen doğal kum kayasıdır.Oluşumu ise aşınarak en son bu hali almıştır.Bir fili andırıyor olması ayrı bir güzellik katar.

Balls Pramidi(Lord Howe adası-Avusturalya):Rüzgar-su ve yağış gibi doğal etmenlerle piramitimsi bir şekil almış olan Balls tepesi dünyanın su tepelerinden en yüksek olanıdır.562 metre yüksekliğe sahip olan bu su tepesi daha önceleri biçimsiz bir görünüme sahipken şimdi etrafı sivri köşklerle kaplı bir piramit gibidir.

Hiller Gölü(Batı Avusturalya):İlk görünüşte bir şeker havuzunu andırsada aslında göl insan sağlığı açısından çok zararlı.Bunun yanında kenarında masmavi deniz etrafında orman ve pembe bir gölet görmek insanları şaşırtabilir.Bilim insanlarınıda şaşırtan bu olayın dünyada başka bir benzeri yoktur.Gölün renginin neden bu halini aldığı tam olarak açıklanamasada buna alglerin neden olduğu söylenmektedir.

Tsingy(Ankarana milli Parkı-Kuzey madagaskar):Halı kalkeri olarak adlandırılan kayaç yapılarının yüzlercesinin birleşmesi ortaya bu muhteşem manzarayı çıkarmıştır.Kayaların bu şekli nasıl aldığına gelirsek binlerce yıl boyunca fiziksel ve kimyasal çözünme sonucu oluşmuştur.Yani daha önceleri tek bir kaya parçasıyla oluşan bir tepe olma ihtimali yüksek.Göze çarpan ilginç özelliklerden biri ise kayaçlarda bitkilerin yetişmesi .Bu da mineral bakımından normal bir kayaca göre çok daha fazla zengin olduğunun göstergesidir.

Şampanya Havuzu(Waiotapu Jeotermel Alanı-Yeni Zelanda):Yenizellanda da bulunan bir başka renk cümbüşü havuzumuzun adıda şampanya jeotermik bir havuz olan şampanyanın turuncu renkli olan kısmı bir tür bakteri gurubunun ve karbondioksidin reaksiyonu sonucu oluşmuştur.Bunun yanında da suyun yüzey sıcaklığı 74 santigrat derecedir.Derinlere inildikçe artan sıcaklık bu suyun sıcaklığını bir magma havzasında aldığını gösteriyor.

Büyük Mavi Deli(Belize):Buzul çağlarda meydana gelen birtakım çökme ve çözülmeler sonucu oluşmuştur.Denizin çok sığ yerinde meydana gelen bu denizaltı çöküntüsü ortaya bu eşsiz manzarayı çıkartıyor.Çöküntünün çapı 300 metre olmakla beraber derinliği 125 metredir.Kuvatener buzul çağında meydana geldiği tahmin edilen bu çöküntünün derinliğinden kaynaklı koyu lacivert rengi sığlıktan kaynaklı açık mavi ile ortaya eşsiz bir manzara sunmakta.
Puente Del ınca(Arjantin):Burada meydana gelen turunculuk bakterilerden kaynaklanmaktadır.Bölgede hem bir akarsu ağı bulunması hemde kükürt varlığının yüksek olması bakteriler için uygun üreme şartlarını sağlamıştır.Bu sebeple üreyen ve varlığını devam ettiren bakteriler kayaçlarda bu renk cümbüşünü ortaya çıkarıyor.

Bryce Amfitiyatrosu(ABD):Rüzgar-yağmur ve erozyon sonucu kimyasal ve fiziksel çözünmeler ortaya bu görüntüyü çıkarmaktadır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder